"Hvor skal vi hen?" spurte Ole Brumm. "Ingen steder" sa Kristoffer Robin. Og så gikk de dit.....

27. april 2010

14 år till salu


Min gode venninne gjennom mange år, Caroline Engvall, ga i 2008 ut Sveriges kanskje viktigste bok på mange, mange år. Boken er en sann historie fortalt på en måte som gjør at en sitter med tårer i øynene og lurer på hvordan det virkelig er mulig at noe sånt kan skje. 

Boken forteller 14 år gamle Tessans egen historie. Hun lever et normalt liv i en mellomstor svensk by, med mamma, pappa og søsken. På skolen går det bra og hun elsker stundene hun tilbringer i stallen. 
Men så en kveld raseres alt. På vei hjem fra stallen blir hun voldtatt av en jevngammel gutt. 
Sjokkert kommer hun seg hjem, men forteller aldri noen hva som har hent. I stedet tar Tessan på seg all skyld for voldtekten og føler seg verre og verre.
Når en venn foreslår at de skal selge sex via nettet for å tjene raske penger tviler hun ikke. Tessan dras inn i en vond sirkel av selvforaktelse og prostitusjon i jakten på bekreftelse. 
Gjennom å selge kroppen sin gang på gang straffer hun seg selv og forsøker å ta kontroll over situasjonen.
Men snart innser Tessan at hun ikke lenger har makt over sitt liv. 
Til slutt får hun ikke engang betalt av de menn som regelmessig ringer og krever å få utnytte henne. Når hun bytter skole for å komme unna finner de henne og overgrepene fortsetter. 
Omgivelsene hennes merker ikke hva som hender. Finnes det ingen vei ut av helvete?

Boken er både gripende, rørende og sjokkerende og virkelig en tankevekker. 
Kanskje mest for oss som har barn som etterhvert kommer til å bruke internett, men jeg anbefaler likevel alle å lese boken. Du klarer ikke å legge den vekk før du har lest den ut - og tørket tårer.
Etter at boken ble utgitt har det kommet for en dag at mange svenske jenter har det sånn som Tessan. Men de tør ikke å ta kontakt med andre enn forfatteren av boken. Caroline har i etterkant av boken reist rundt og holdt foredrag, blant annet for den svenske riksdagen, hvor blant annet justisministeren var til stede. 
Hun gjør en utrolig jobb, og som hun spør på bloggen sin: 
"Kan man redde liv ved hjelp av bøker?"

Les boken! 
Les bloggen: 14 år till salu
Caroline blogger for Aftonbladet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Tusen takk for at du titter innom bloggen min og legger igjen en kommentar. Jeg setter utrolig stor pris på det og på denne måten kan jeg finne tilbake til bloggen din♥

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.